Wojna o Arktykę : rywalizacja mocarstw o biegun północny / Kenneth R. Rosen ; przełożył Michał Szcześniewski. - Rosen, Kenneth R. (1990- ) (Prześwity, 2026)
Książka przedstawia rywalizację mocarstw o Arktykę w kontekście zmian klimatycznych i topniejącego lodu. Autor analizuje geopolityczne napięcia, działania wywiadowcze oraz znaczenie Arktyki dla bezpieczeństwa i polityki międzynarodowej. Publikacja ukazuje, jak zmiany środowiskowe wpływają na strategie państw oraz jakie wyzwania i zagrożenia niesie ze sobą walka o kontrolę nad biegunem północnym.