Kanonizacja św. Maksymiliana Kolbe i beatyfikacje męczenników II wojny światowej (1939-1945) / Gabriel Bartoszewski. - Bartoszewski, Gabriel (1933- ).
1. Kim byli męczennicy i w jakich czasach działali? 2. Obozy koncentracyjne - najwyższe upodlenie człowieka. 3. Proces beatyfikacyjny o. Maksymiliana Kolbe. 4. Postulaty kanonizowania bł. Maksymiliana Kolbe jako męczennika. - argumenty przeciw uznaniu męczeństwa. - argumenty za uznaniem męczeństwa. 5. Kanonizacja bł. Maksymiliana Marii Kolbego jako męczennika. 6. Konsekwencje kanonizacji św. Maksymiliana Kolbe jako męczennika. 7. Proces beatyfikacyjny 108 męczenników drugiej wojny światowej. - przygotowania do procesu. - proces na terenie diecezji. - sposoby zadawania śmierci. - przyjęcie śmierci przez męczenników. - prace nad procesem w Kongregacji Spraw Kanonizacyjnych. 8. Beatyfikacja ks. Stefana Wincentego Frelichowskiego. 9. Proces S. Stelli Mardosewicz i 10 towarzyszek ze Zgromadzenia SS. Nazaretanek. 10. Recepcja beatyfikacji. Załącznik - męczennicy polscy okresu II wojny światowej (1939-1945).