Kanonizacja św. Maksymiliana Kolbe i beatyfikacje męczenników II wojny światowej (1939-1945) - Bartoszewski, Gabriel (1933- ). (2004)
1. Kim byli męczennicy i w jakich czasach działali? 2. Obozy koncentracyjne - najwyższe upodlenie człowieka. 3. Proces beatyfikacyjny o. Maksymiliana Kolbe. 4. Postulaty kanonizowania bł. Maksymiliana Kolbe jako męczennika. - argumenty przeciw uznaniu męczeństwa. - argumenty za uznaniem męczeństwa. 5. Kanonizacja bł. Maksymiliana Marii Kolbego jako męczennika. 6. Konsekwencje kanonizacji św. Maksymiliana Kolbe jako męczennika. 7. Proces beatyfikacyjny 108 męczenników drugiej wojny światowej. - przygotowania do procesu. - proces na terenie diecezji. - sposoby zadawania śmierci. - przyjęcie śmierci przez męczenników. - prace nad procesem w Kongregacji Spraw Kanonizacyjnych. 8. Beatyfikacja ks. Stefana Wincentego Frelichowskiego. 9. Proces S. Stelli Mardosewicz i 10 towarzyszek ze Zgromadzenia SS. Nazaretanek. 10. Recepcja beatyfikacji. Załącznik - męczennicy polscy okresu II wojny światowej (1939-1945).
Tytuł nagłówkowy.
Tytuł streszczenia: Canonizzazione di san Massimiliano Kolbe e beatificazione dei martiri della seconda guerra mondiale (1939-1945).
Streszczenie w języku włoskim.
Keywords: 11 męczennic z Nowogródka -- (błogosławione); Stefan Wincenty Frelichowski -- (błogosławiony ; -- 1913-1945); Maksymilian Maria Kolbe -- (święty ; -- 1894-1941); 1939-1945; 1901-2000; Martyrologia; Duchowieństwo katolickie; Męczeństwo (religia); Kanonizacja i beatyfikacja; Polska; Artykuł z pracy zbiorowej