Historia naturalna Polski. Płyta 1-6, odc. 1-12 Natural history of Poland / scen. i reż. Sławomir Swerpel. - Swerpel, Sławomir; Kowalski, Krzysztof (film); Skibiński, Jacek (język angielski); Kantereit, Robert (1970- ).; Szajda, Dagmara (Akademicka Telewizja Edukacyjna Uniwersytetu Gdańskiego, 2005)
Filmowa rekonstrukcja ewolucji środowiska naturalnego Polski.