Ex - Libris Ryty Żyndzianki W. Ś. - Świerczyński, Wacław (1895-1987) (1930)
Przedstawia harcerkę z chorągwią w rękach, obok leżące książki. U góry napis: Ex - Libris, na dole: Ryty Żyndzianki. Sygn. aut. w obrębie kompoz.