Delfiny i Belzebub / Wojciech Tochman. - Tochman, Wojciech (1969- ) (Wydawnictwo Literackie, 2026)
Wojciech Tochman w książce "Delfiny i Belzebub" opisuje doświadczenia ludzi i zwierząt podczas rosyjskiej inwazji na Ukrainę rozpoczętej w 2022 roku. Autor skupia się na losach ofiar wojny, zarówno ludzkich, jak i zwierzęcych, ukazując ich codzienność, cierpienie i próby przetrwania w obliczu konfliktu. Reportaż porusza temat relacji między ludźmi a zwierzętami w czasie wojny oraz wpływu działań wojennych na społeczeństwo ukraińskie.