Państwo imperialne : kalifat-sułtanat - Zdanowski, Jerzy (1949- ). (2014)
Nowi ludzie - s. 157-162. Nowe źródła legitymizacji władzy - s. 162-167. Organizacja państwa - s. 167-172. System ikta - s. 172-174. Na obrzeżu imperium - s. 174-176.
Tyt. nagł.
Cz. 2: Typy państw bliskowschodnich.