[Portret Krystyny (1626-1689) królowej Szwecji] - Falck, Jeremiasz (ok. 1610-1677) ([Stockholm : s.n., 1650)
Popiersie królowej Szwecji Krystyny (1626-1689) jako rzeźby greckiej bogini Ateny w zbroi i hełmie oraz z atrybutami mądrości - książkami i sową oraz męstwa - gałązkami oliwnymi. Poniżej tekst w języku łacińskim oraz dedykacja dla Michela de Blona, dyplomaty i miłośnika sztuki (de Blon sprowadził Falcka do Sztokholmu i przedstawił na dworze królewskim).
W polu kompozycji, w prawym dolnym rogu sygn. aut.: "J. Falck sculp. et excu. cum priv. R. S.". Poniżej kompozycji tekst w języku łacińskim oraz dedykacja dla Michela de Blona: "Pingere Suecorum Numen dum tentat Apelles,/ Omnis in effigie luditur usq[ue] labor./ Attamen agnôrint quae sit quam fecimus, inquit:/ Dixit et expressit Pallada docta manus./ Sic bene prognatam Sueonum Jove pinxit in uno/ Dum genus et faciem pinxit et ingenium./ Sacrae Regiae Majestati Sueciae/ Humillimo ac devotissimo animo offertur dedicaturq. a M. Le Blon".
Tyt. nadany przez katalogera. Miejsce wyd. i data na podst. działalności aut. i literatury.
Eugeniusz Iwanoyko, Jeremiasz Falck Polonus. - Poznań, 1952
Keywords: Krystyna -- (królowa Szwecji ; -- 1626-1689).