Ex Libris Bibliothecae Medicae Gedanensis / St. Rolicz. - Rolicz, Stanisław (1913-1997) (1960)
Pod łukiem triumfalnym wąż Eskulapa wychodzący z czary, niżej herb Gdańska z napisem wokół tarczy: Biliothecae Medicae, pod spodem, na szarfie: Gedanensis. Inicjał autora SR w obrębie kompozycji. Pod wyobrażeniem ołówkiem autograf artysty.