Ex Libris Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej Im. Josepha Conrada S. W. - Samp, Wawrzyniec (1939- ). (1990)
Przedstawia ozdobny klucz na tle sterty książek, w tle wieże kościoła NPM i Ratusza Głównego Miasta w Gdańsku. Na trzonie klucza litery W. B. P., w górnej części w oczku klucza wpisany żaglowiec, u dołu zamiast ząbków klucza herb Gdańska. Napis, u dołu: Ex Libris, z lewej strony: Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej, z prawej: Im. Josepha Conrada. Sygn. aut. w obrębie kompoz.