Ex-libris Biblioteki Banku Gospodarstwa Krajowego - Tom, Józef (1883-1962). ([Miejsce nieznane] : [wydawca nieznany], 1939)
Cynkotypia czarna na żółtym tle. W prostokątnej kompozycji centralne pole wypełnia napis: "Ex-libris Biblioteki Banku Gospodarstwa Krajowego", dookoła stylizowana roślinność, u dołu w okrągłym polu żaglowiec, po bokach stylizowane snopki zwieńczone - z lewej strony rybami, - z prawej owocami (rógi obfitości -symbole dostatku). W prawym narożniku cyrkiel (symbol budownictwa), w lewym skrzyżowane młoty (symbol przemysłu), po środku, na górze kompozycji orzeł w koronie.
Data według inwentarza.
Autor na rewersie, w prawym dolnym rogu inicjały artysty J.T.
Dostępne również w postaci elektronicznej.
Keywords: Bank Gospodarstwa Krajowego. -- Biblioteka -- ekslibris; Ekslibrisy bibliotek -- Polska -- 20 w; Ekslibrisy -- Polska -- 1900-1945.