Plac Gorkiego, na p[ierwszym] planie Hotel Monopol Foto Karol Nowaliński. - Nowaliński, Karol (1935- ). (1987)
Przedstawia widok z wieży Dworca Głównego PKP w Gdańsku, na nieistniejący dzisiaj Plac Maksyma Gorkiego i Hotel Monopol (obecnie City Forum), 1987 r.