[Nowy Port, ewangelicki kościół Wniebowstąpienia] [aut. odb. Karol Nowaliński]. - Nowaliński, Karol (1935- ). (Karol Nowaliński, 1986)
Przedstawia ewangelicki kościół Wniebowstąpienia Pańskiego, wybudowany w 1841 r. w Nowym Porcie. Na pierwszym planie znajdujący się przed kościołem rynek, po prawej stronie ul. Oliwska (Olivaerstrasse) i wyjeżdzający z ul. Władysława IV (Bergstrasse) tramwaj do Brzeźna, ok. 1900 - 1903 r.