Ex Libris Hans Eggimann - Eggimann, Hans (1872-1929).; Eggimann, Hans (1872-1929). (Berno, 1910)
Na morzu, na skale latarnia morska, na jej szczycie stoi anioł z rozpostartymi skrzydłami i trzymający w rękach nad głową gałązki palmowe. Po skalistym wybrzeżu i kładce przerzuconej z brzegu do latarni idą ludzie rzędem jeden za drugim. U podnóża latarni siedzi diabeł, który długim kijem strąca ludzi z kładki, obok niego z wody wychyla głowę drugi diabeł. Pod przedstawieniem napis: Der Weg Zur Unsterblichkeit. W prostokątnej ramce napis: Ex Libris Hans Eggimann. Pod kompoz. wyryty napis: H. Eggimann - Bern. 1910.
Na odwrociu ołówkiem napis: nur ausnahmsweise abgegeben!