[Ewald Christian von Kleist]. - Kauke, Friedrich Johann ( -1777) (1760)
Portret w owalnej, stylizowanej na kamienną, ramie, w formie popiersia przedstawia Ewalda Christiana von Kleista w stroju współczesnym. Pod portretem, na cokole, znajduje się księga, na której spoczywa pióro, miecz i wieniec laurowy, stanowiące nawiązania do jego twórczości jako poety i oficera pruskiego.