Trzej ludzie św. Tomasza : człowiek naturalny w rękach człowieka osoby / José Antonio Izquierdo ; tł. Lucjan Balter. - Izquierdo, Antonio (1944-2012)
1. Pierwszy człowiek czyli człowiek naturalny. - podwójny komponent bytu człowieka. - człowiek jako substancjalna jedność. - naturalna definicja człowieka. 2. Drugi człowiek: historyczno-egzystencjalny człowiek osobowy. - człowiek powierzony osobie. - działanie pośredniczące między człowiekiem natury i historii. - prymat "osoby".