[Der Artushof] Arthur Bendrat. - Bendrat, Arthur (1872-1914) (1905)
Wnętrze Dworu Artusa w Gdańsku jako giełda zbożowa (na stołach misy ze zbożem, a w głębi ubrany na czerwono tzw. "kasztelan giełdowy"). Widok m.in. na piec kaflowy i późnogotycką grupę rzeźbiarską Św. Jerzego (widok w kierunku północnym).