Aksjologiczne podstawy kultury politycznej - Styczeń, Tadeusz (1931-2010). (2000)
1. Osoba ludzka - ontyczno-aksjologiczny absolut. 2. Osoba ludzka wobec osoby ludzkiej - absolut wobec absolutu. 3. Wolność i prawda wobec paradoksu błędnego sumienia - nieodzowność dialogu. 4. Godność osoby a życie jako dobro konieczne dla osoby. 5. "Prawo przeciwko życiu", czyli absurd kultury śmierci.
Tytuł nagłówkowy.
Keywords: Polityka; Etyka; Etyka katolicka; Artykuł z pracy zbiorowej