Grunt i horyzont : interpretacje nowoczesnej architektury i sztuki / Gabriela Świtek. - Świtek, Gabriela (1969- ). (Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego, 2020)
Refleksje z lat 2013-2020 na temat teorii i historii architektury nowoczesnej oraz przestrzeni i reprezentacji architektury we współczesnych sztukach wizualnych.