Krzysztof Gruszczyński - Pociąg do Marsylii / Państwowy Teatr "Wybrzeże". (Państwowy Teatr "Wybrzeże", 1952)
Program teatralny premiery 9.04.1952 r. Kierownictwo literackie i reżyseria: Malwina Szczepkowska, scenografia: Feliks Krassowski, opracowanie dźwiękowe: Halina Machayówna.