[Konfrontacja] / KGorski. - Gorski, Konstanty (1868-1934) (1895)
Przedstawia starszego mężczyznę z mieczem w dłoni, który przytrzymuje ręką klęczącego młodego dworzanina, zwróconego głową w stronę przerażonej tą sceną kobiety.