[Konfrontacja] - Gorski, Konstanty (1868-1934). ([Warszawa], 1895)
Przedstawia starszego mężczyznę z mieczem w dłoni, który przytrzymuje ręką klęczącego młodego dworzanina, zwróconego głową w stronę przerażonej tą sceną kobiety.
Tytuł według zawartości kompozycji.
Miejsce powstania według działalności autora.
Data powstania według działalności autora.
Pod polem kompozycji w lewym dolnym rogu adnotacja ołówkiem: akt III.
W polu kompozycji w prawym dolnym rogu sygnatura autora KGorski.
Na odwrocie adnotacja ołówkiem: J. Słowacki "Maria Stuart".
Keywords: Malarze -- Polska -- 1900-1945.