Siège de Danzig - Motte, Charles-Étienne-Pierre (1785-1836).; Vernet, Horace (1789-1863). ([Paryż, 1820)
Przedstawia oblężenie Gdańska w 1813 r. Walka francuskiego oddziału kpt. Chambure z żołnierzami rosyjskimi.
Górą pośrodku ponad ramką: "Victoires et conquêtes"; w lewym dolnym rogu, w polu kompozycji sygnatura: "F.G."; poniżej pod ramką: "Au depot Généra l de Lithog: Quai Voltaire N° 7"; po prawej pod ramką: "Litho de C. Motte"; po środku: "Siège de Danzig / (Allemagne 1813, 22 Volume, Page 181.) / Le Capitaine Chambure, embarqué, avec sa compagnie surprit le 5. Novembre les Russes au village de B[...] mit le feu a des Caissons de munition et / délruisit plusieurs Magasins. Ce coup de main fit perdre à l'ennemi 150 hommes tués ou bless".
Tyt., sygn. aut. i aut. wzoru zawarte w podpisie. Miejsce wyd. i data na podst. działalności aut.
Gdańsk i okolice 1793-1914. Miasto, ludzie, wydarzenia w rysunku i grafice. - Gdańsk, 2014, Kat. 30.