[Maryna porwana przez korsarzy] Chrostowski. - Ostoja-Chrostowski, Stanisław (1900-1947) (1937)
Przedstawia na tle skał i morza kobietę trzymaną przez mężczyznę nad urwiskiem oraz trzech uzbrojonych mężczyzn idących w ich stronę. Na morzu statek wiosłowo-żaglowy, w tle na skale grecka świątynia.