Ansicht Danzigs vom Flusse E. Radclyffe. - Radclyffe, Edward (1809-1863) (Verlag von A. Asher, 1836)
Przedstawia widok na Gdańsk od strony północnej, z nabrzeża Motławy na wysokości siedziby pilota morskiego przy ulicy Wartkiej. Na pierwszym planie wysunięty drewniany pomost, w głębi Pobrzeża Rybackie i Długie, za którymi w tle wznoszą się wieże kościołów św. Jana i Mariackiego oraz pobliskiego Ratusza. Po przeciwległej stronie toru wodnego nabrzeże Wyspy Ołowianki.