Ansicht Danzigs vom Flusse - Radclyffe, Edward (1809-1863).; Vickers, Alfred Gomersal (1810-1837).; A. Asher & Co. (Berlin). (Berlin ; London : Verlag von A. Asher, 1836)
Przedstawia widok na Gdańsk od strony północnej, z nabrzeża Motławy na wysokości siedziby pilota morskiego przy ulicy Wartkiej. Na pierwszym planie wysunięty drewniany pomost, w głębi Pobrzeża Rybackie i Długie, za którymi w tle wznoszą się wieże kościołów św. Jana i Mariackiego oraz pobliskiego Ratusza. Po przeciwległej stronie toru wodnego nabrzeże Wyspy Ołowianki.
U dołu po lewej pod kompozycją: "A.G. Vickers"; po prawej: "E. Radclyffe"; poniżej pośrodku: "Ansicht Danzigs vom Flusse"; poniżej: "Berlin und London, Verlag von A. Asher August 1836".
Gdańsk i okolice 1793-1914. Miasto, ludzie, wydarzenia w rysunku i grafice. - Gdańsk, 2014
Keywords: Bazylika Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny (Gdańsk, Polska).; Ratusz Głównego Miasta (Gdańsk, Polska).; Gdańsk (Polska) -- 19 w. -- widoki