Przeciw wojnie, bezprawiu i gwałtom / SR. - Rolicz, Stanisław (1913-1997) ([nakładem własnym autora], 1969)
Przedstawia sceny walki, mordów i tortur, następujące od czasów prehistorycznych (u góry kompozycji), poprzez starożytny Egipt, Mezopotamię, Grecję, Rzym, średniowiecze, po II wojnę światową (u dołu kompozycji). Sceny ukazane na tle ludzkich czaszek.