100-lecie Banku Polskiego w Warszawie - Aumiller, Józef (1892-1963).; Mennica Państwowa (Warszawa). ([Warszawa] : [M. W.], 1928)
Na awersie dwa profile w prawo, niżej nazwisko artysty. Napis w otoku: Ks. Ksawery Lubecki Hr. Ludwik Jelski 1828-6-V-1928. Na rewersie: u góry tarcza herbowa z Orłem, niżej na tle wieńca laurowego, tablica z napisem: Państwo Polskie Powołuje Do Życia W Roku 1924 Bank Polski Jako Ostoję Ładu Pieniężnego Kraju I Jako Wyraz Duchowej Łączności Z Przedwiekową Instytucją Tejże Nazwy Wyraża Wdzięczność Tym Licznym Obywatelom Którzy Nie Szczędzili Ofiar Na Skarb Narodowy. Poniżej ramy tablicy data: MCMXXVIII.
Tytuł na podstawie cytowanej bibliografii.
Miejsce i wytwórca na podstawie cytowanej bibliografii.
Strzałkowski Jacek, Medale polskie 1901-1944. - Warszawa 1981
Keywords: Bank Polski -- 19 w; Bank Polski; Medale; Numizmatyka; Numizmatyka; Medale; Obiekty trójwymiarowe