Matka / T. Kulisiewicz. - Kulisiewicz, Tadeusz (1899-1988) (1930)
Przedstawia matkę siedzącą na ziemi i trzymającą na kolanach malutkie dziecko, któremu patrzy prosto w oczy. Obok nich, w prawym dolnym rogu kompozycji, siedzi drugie, starsze dziecko. W tle dom i drzewo.