Koncepcje teoretyczne Ananiasa Charlesa Littletona, Henry'ego W. Sweeneya, Kennetha MacNeala, Johna B. Canninga / Katarzyna Bareja. - Bareja, Katarzyna
Zakres i treść: Ananias Charles Littleton - zwolennik wartości historycznej w rachunkowości, Henry W. Sweeney - twórca rachunkowości stabilizowanej, Kenneth MacNeal - teoretyk poszukujący właściwej metody wyceny aktywów, John B. Canning - twórca systemu rachunkowości dla ekonomistów.