Ex Libris Dr Andrzej Ryszkiewicz : Tempus Edax Rerum / A. Bortowski. - Bortowski, Andrzej (1938- ). (1967)
Przedstawia fragment tarczy zegarowej ze szkieletem pośrodku, na którą szarżuje rycerz na koniu z kopią w ręku. U góry napis: Ex Libris Dr Andrzej Ryszkiewicz Tempus Edax Rerum. Sygnatura artysty w obrębie kompozycji.