Przemówienie Jana Matłachowskiego wygłoszone w dniu 20 grudnia 1980 r. w Warszawie na zebraniu Obywatelskiego Komitetu Politycznego / Niezależna Grupa Polityczna. (Wydawnictwo Niezależnej Grupy Politycznej, 1980)
Broszura z treścią przemówienia Jana Matłachowskiego.