Wolne Miasto Gdańsk TCS. - Cieślewski, Tadeusz (1895-1944) (s.n.], 1937)
Kompozycja trzyczęściowa, prezentująca charakterystyczne motywy Gdańska oraz narzędzia pracy artysty grafika. W górnej części dwa żaglowce na morzu, pomiędzy którymi godło Rzeczypospolitej Polskiej - Orzeł z herbem Gdańska na piersiach. Niżej widok na Długie Pobrzeże (z kościołem NPM, Żurawiem i kościołem Św. Jana). U dołu m. in. sztaluga, prasa drukarska, teczki oraz stojąca przy jednej z teczek szabla.