Ex Libris Mariana Słowika / [Zygmunt Acedański]. - Acedański, Zygmunt (1909-1991) (1965)
Przedstawia na tle otwartej książki, na której krawędzi siedzi ptaszek, kaganek, wieżę wiertniczą i trąbkę sygnalisty. Napis na książce: Ex Libris, u dołu: Mariana Słowika.