[80 Cartes de Fantasie] - Kisling, Gottlieb (1790-1846).; Rustemas, Jonas (1762-1835). ([Wilno], 1815)
Przedstawia odbitkę z 10 kartami rodzajowymi: 1. stojący mężczyzna z garnkiem zawieszonym na sznurku w ręku; 2. dwóch mężczyzn w strojach tureckich, jeden z długą fajką w ręku; 3. fragment bitwy, jeżdziec na koniu pędzący nad martwym ciałem żołnierza; 4. starszy, brodaty mężczyzna, trzymający w rękach naczynie (?); 5. kobieta obwieszona zebranymi szczapkami drewna; 6. siedzący młodzieniec z twarzą na wpół przesłonietą chustką, podtrzymywaną ręką; 7. wysoki kwiat w wazonie; 8. matka pilnująca dwójki modlących się na kolanach dzieci; 9. dwóch mężczyzn siedzących, jeden ściąga but drugiemu; 10. aniołek ze strzałą w ręku, trzyma na sznurku dwa fruwające owady.
Tytuł na podstawie cytowanej bibliografii i analogicznego przedstawienia.
Autor na podstawie cytowanej bibliografii.
Miejsce powstania na podstawie cytowanej bibliografii.
Data powstania na podstawie cytowanej bibliografii.
Kompozycja podzielona na dziesięć osobnych, odgrodzonych scen.
Słownik artystów polskich. T.9 / Polska Akademia Nauk. Instytut Sztuki. - Warszawa 2013
Keywords: Grafika -- Polska -- 19 w; Grafika polska