Odkrywanie niepełnosprawności : korzenie ortopedagogiki / Dorota Szarkowicz. - Szarkowicz, Dorota
Zawiera rozdziały: 1.Od Johanna Heinricha Pestalozziego do Heinricha Hanselmanna i Paula Moora-europejski nurt ortopedagogiki. 2.Cenne, choć nieudane próby ukonstytuowania ortopedagogiki w Polsce.