"Modlitwa Jezusa" w Kościele Wschodnim - Walewander, Edward (1947-2025). (1984)
1. Powstanie "modlitwy Jezusa" i jej biblijne uzasadnienie. 2. Formuła "Modlitwy Jezusa". 3. "Modlitwa Jezusa" jako modlitwa serca i modlitwa nieustanna. 4. Spotkanie z Chrystusem w "modlitwie Jezusa". 5. Działanie Ducha Świętego. 6. Skutki "modlitwy Jezusa". 7. Pozachrześcijańskie podobieństwa.
Tytuł nagłówkowy.
Keywords: Duchowość prawosławna; Modlitwa; Chrześcijaństwo wschodnie; Artykuł z pracy zbiorowej