Drżąca ręka fałszerza / Patricia Highsmith ; z angielskiego przełożył Robert Sudół. - Highsmith, Patricia (1921-1995) (Noir sur Blanc, 2026)
Howard Ingham, młody nowojorski pisarz, ucieka od nieudanego małżeństwa i wyrusza do południowej Tunezji, by tam pracować nad scenariuszem. Gdy jego kolega nagle znika, Ingham zostaje sam na skraju dwóch kultur, w egzotycznej scenerii północnej Afryki. Osamotniony angażuje się w znajomości z ekscentrycznym Amerykaninem oraz z tajemniczym Duńczykiem, aby uciec przed nudą. Z czasem pisarz postanawia stworzyć własne dzieło, które okazuje się bardziej niepokojące, niż mógłby przypuszczać. Powieść prowadzi czytelnika w głąb umysłu bohatera, który nagle musi zdecydować, czy zasady moralne, które wyznawał, są nadal obowiązujące.