Drżąca ręka fałszerza - Highsmith, Patricia (1921-1995); Sudół, Robert; Oficyna Literacka "Noir sur Blanc" (Warszawa : Noir sur Blanc, 2026)
Howard Ingham, młody nowojorski pisarz, ucieka od nieudanego małżeństwa i wyrusza do południowej Tunezji, by tam pracować nad scenariuszem. Gdy jego kolega nagle znika, Ingham zostaje sam na skraju dwóch kultur, w egzotycznej scenerii północnej Afryki. Osamotniony angażuje się w znajomości z ekscentrycznym Amerykaninem oraz z tajemniczym Duńczykiem, aby uciec przed nudą. Z czasem pisarz postanawia stworzyć własne dzieło, które okazuje się bardziej niepokojące, niż mógłby przypuszczać. Powieść prowadzi czytelnika w głąb umysłu bohatera, który nagle musi zdecydować, czy zasady moralne, które wyznawał, są nadal obowiązujące.
Howard Ingham, a young New York writer, escapes from a failed marriage and travels to southern Tunisia to work on a screenplay. When his colleague suddenly disappears, Ingham finds himself alone on the border of two cultures, in the exotic setting of North Africa. Isolated, he forms relationships with an eccentric American and a mysterious Dane to escape boredom. Over time, the writer decides to create his own work, which turns out to be more disturbing than he could have imagined. The novel delves into the mind of a protagonist who must suddenly decide whether the moral principles he once held still apply.
Tytuł oryginału: The tremor of forgery.
Książka dostępna także jako e-book.
Keywords: Artyści; Dylemat etyczny; Fałszerstwo; Osoby zaginione; Pisarze; Tunezja; Powieść psychologiczna; Thriller