Ex Libris Maria Matyja / A. Gołębniak. - Gołębniak, Antoni (1917-1988) (1975)
Probówka, z której wytryskują promienie, a wokól krążą elektrony. U dołu napis: Ex Libris Maria Matyja. Sygnatura artysty w obrębie kompozycji, pod wyobrażeniem ołówkiem autograf artysty.