Handels-Akademie zu Danzig Bobrik. - Bobrik, Eduard (1802-1870) (Lithogr. Anst. v. Julius Sauer i. Danzig, 1865)
Przedstawia widok kamienicy przy ul. Ogarnej 10, zakupionej i zaadaptowanej dla Fundacji Jacoba Kabruna w 1833 r. Tu przeniesiono powołaną testamentem Jakoba Kabruna Akademię Handlową oraz zbiory malarstwa, rysunku i grafiki darczyńcy legatu.