Ex Libris Stanisława Rolicza : SPQR Si Vis Pacem Para Bellum, Si Vis Pacem Para Pacem, Devoveo Generi Humano Cum Pacem Vere Amabis Tunc Bellum Parare Cessabis / SR. - Rolicz, Stanisław (1913-1997) (1964)
Przedstawia pomnik siedzącego żołnierza z palącą się pochodnią w ręku, napis na cokole z jednej strony: Si Vis Pacem Para Pacem, z drugiej strony: Devoveo Generi Humano Cum Pacem Vere Amabis Tunc Bellum Parare Cessabis. Obok wśród płomieni leży broń, przy niej na tabliczce napis: SPQR Si Vis Pacem Para Bellum. U góry na wstędze napis: Ex Libris, u dołu Stanisława Rolicza. Sygn. aut. i data w obrębie kompoz., pod wyobrażeniem autograf aut. i data.