Duch Święty jako postać kobieca / Lionel Gendron ; tł. Lucjan Balter. - Gendron, Lionel (1944- )
1. Duch Święty i Ewa: tradycyjne zespolenie. - Duch Święty i Ewa w IV wieku. - Duch Święty i Ewa w teologii Wschodu. - Duch Święty i Ewa w teologii Zachodu. 2. Duch Święty i Ewa: doktryna kościelna. - Swoista intuicja w "Uczcie" Metodego z Olimpu. - Potwierdzenie w "Secunda Clementis...". - przychylny kontekst kościelny... 3. Duch Święty i Ewa: próba wyjaśnienia genetycznego.