X. Hugo Kołłątay Rektor Akademii Krakowskiej, Podkanclerzy koronny. - Peszka, Józef (1767-1831); Simon, Karol Antoni ( -1841) (Poznań w Litografii K.A. Simon, 1829)
Przedstawia Hugo Kołłątaja, w półpostaci lekko w lewo, głowa nieznacznie w prawo.