Gdańsk - widok z ul. Rajskiej na Zabytki, zniszczenia 1953 r. Kazimierz Lelewicz. - Lelewicz, Kazimierz (1896-1986) (1953)
Przedstawia widok na Główne Miasto z ul. Rajskiej, widoczne zniszczone podczas wojny kościół św. Katarzyny, Mały Młyn, Wielki Młyn, Baszta Jacek, 1953 r.