Zastosowanie technik medytacyjnych niechrześcijańskich religii wschodu w książkach A. de Mello : ożywcza inspiracja czy zagrożenie - Gwiazda, Paweł (1966- ). (1999)
1. Kryteria ogólne. a. Transcendencja Boga. b. Wcielenie. c. Spotkanie osób. d. Kryterium miłości. 2. Kryteria szczegółowe. a. Sposób, metoda czy technika. b. Pociechy i oschłości. c. Oczyszczenie. d. Mantra a modlitwa skupienia. e. Uczucia czy rozum. 3. Dostrzeżone w książkach A. de Mello błędy w teologii modlitwy. a. Przecenianie znaczenia pozytywnych wrażeń zmysłowych i psychicznych. b. Przeakcentowanie roli uczuć w kontemplacji. "Techniczne" podejście do metod medytacji. c. Modlitwa czy autopsychoterapia. d. Przeakcentowanie roli świadomości.
Tytuł nagłówkowy.
Keywords: De Mello, Anthony -- (1931-1987); 1901-2000; Duchowość chrześcijańska; Medytacja; Indie; Artykuł z pracy zbiorowej