[Wspomnienie z Gdańska] / T. Cieślewski. - Cieślewski, Tadeusz (1895-1944) (1925)
Przedstawia symbolicznie ujęty widok Gdańska, łączacy różne elementy architektoniczne (w tym gdańskiego Żurawia) oraz masztu statku w tle, ze sztalugą malarską z odwzorowanym na niej Żurawiem oraz prasą graficzną - na pierwszym planie.