Theodorus princeps Potocki archiepiscopus gnesnensis, Primas Regni Poloniae &c. - Rossi, Girolamo (1680-po 1762) (1725)
Przedstawia Teodora Potockiego trzymającego w ręce krzyż zawieszony na szyi, w lewej dłoni - dokument. W półpostaci 3/4 w prawo; w tle monumentalna kolumna na cokole i podwieszona kotara. W owalnej ramie wokół portretu napis tytułowy. Owal zwieńczony rokokowym kartuszem i dwoma puttami; po jego bokach spływają dębowe festony. U dołu portretu panoplia, na tle których kartusz z herbem, bramowany pzrez dwa putta, trzymające oznaki władzy duchowej i świeckiej. Całość na tle prostokątnej płyciny.