Konfrontacje, inspiracje, spotkania... : arcydzieła malarstwa europejskiego z muzeów amerykańskich i polskich : katalog wystawy, 28 lutego - 4 maja 2003 / [red. nauk. katalogu, bibliogr. Hanna Benesz. ; red. Ewa Zdonkiewicz]. - Benesz, Hanna (1947-2019) (Muzeum Narodowe, 2003)
Katalog wystawy zorganizowanej w Muzeum Narodowym dzięki życzliwości następujących muzeów: Milwaukee Art Museum, Museum of Fine Arts w Houston, Fine Arts Museums of San Francisco, Muzeum-Pałac w Wilanowie i Muzeum-Łazienki Królewskie w Warszawie oraz Muzeum Narodowe w Poznaniu.