Retoryka umierania : angielskie mowy pożegnalne doby Tudorów i Stuartów - Kubińska, Olga.; Fundacja Terytoria Książki (Gdańsk : Fundacja Terytoria Książki, 2019)
Zawiera zbiór mów pożegnalnych z XVI i XVII wieku, wygłaszanych przez skazańców przed egzekucją.
Bibliografia na stronach 231-244.
Teksty tłumaczone z języka angielskiego.
Keywords: Retoryka -- Wielka Brytania -- historia; Kara śmierci -- Wielka Brytania -- historia; Przemówienia angielskie